Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Bitkiler (Kilitli Forum Kilitli Forum)
 GÖRELE SES FORUM // GİRESUN - GÖRELE | GÖRELE | GÖRELE DOĞA | Bitkiler
Mesaj icon Konu: Topraklar - Mahsuller... Buraya TIKLAYIN! Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
goreleses
Yönetici
Yönetici


Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 690
Alıntı goreleses Cevaplabullet Konu: Topraklar - Mahsuller... Buraya TIKLAYIN!
    Gönderim Zamanı: 05-Ocak-2008 Saat 19:29
Fındık Karadeniz bölgesinin önemli geçim kaynaklarının başında gelmektedir.Fındığın kendi içinde çeşitleri vardır.Bunlar;

Tombul Fındık,Palaz Fındık,Foşa Fındık,Çakıldak Fındık,Kalınkara Fındık,Sivri Fındık,Badem Fındık olmak üzere 7 çeşittir.

GİRESUN TOPRAKLARI

Fındık engebeli ve bol yağış alan arazileri sevdiğinden Karadeniz bölgesinde çok rahat yetişmektedir.Aslında Karadeniz Bölgesinde özellikle Giresun'da bir çok sebze ve meyve yetişmektedir.Giresun toprakları her çeşit bitkinin yetişmesine olanak sağlayacak türdendir.

Köyümüzde de yetişen bazı bitki türleri şunlardır;

Meyve:

Elma,Armut,Erik,Taflan(Karayemiş),Kiraz,Karpuz,Kavun,Kivi,Ayva,Dut,

İncir,Mandalina,Portakal,Greyfurt,Kızılcık,Töngel(Muşmula),Hurma,Üzüm,

Kayısı,Şeftali,Limon,Nar,Ceviz,Dağ Böğürtleni,Can, Çakal, Çıngıl

Elma eriği.

Sebze:

Biber,Lahana,Mısır,Salatalık,Domates,Patlıcan,Kabak,Fasulye,Bezelye,

Soğan,Pırasa,Maydanoz,Nane,Kekik.

FINDIĞIN ÜRETİLMESİ

Fındık ağaçları zamanında dedelerimiz tarafından dikilmiş veya kendi kendine yetişmiştir.Fındığın senede 1-2 defa gübrelemesi ve ilaçlaması vardır.İlaç genelde Nisan-Mayıs aylarında vurulur.

Fındık ağaçları fındığı Haziran ayında yavaş yavaş vermeye başlarlar(ufak hali).Fındık Temmuz da daha gelişir ve içi olgunlaşmaya başlar.Yöre halkı fındığı toplamak için kızarmasını beklerler.Genelde fındık toplanma tarihleri 20 Temmuz-5 Ağustos aralığı tarihlerde olur.Bu aralıkta olmasının sebebi fındığın seneden seneye iklime göre gelişmesinden kaynaklanmaktadır.

Yöre halkı Bahçeye girmeye başlar.Gezme,tozma unutulur veya unutturulur fındık olduğu zaman.Halkın tek amacı bir an evvel bahçeleri bitirmektir.

Köyümüzde fındık ağaçları biraz uzuncadır.Bahçelerde genelde bayır aşağı olduğundan fındık toplamak epeyce zahmetlidir ama bir o kadar da zevkli.Fındık ağaçlarının yüksek dallarını eğmek için Gerevi denilen ucu aşağı eğik bir sopa kullanılır.Bunun birde ayaklısı vardır.Bu sopanın altına takılmış bir demir halka ile desteklenmiştir.Sopanın çengelini ağacın dalına geçirdikten sonra halkaya ayak basılır ve aşağıya doğru yüklenilir.Aşağıya eğilen dallardan fındık toplanır.Fındık bele bağlanan sepetlere veya yeni yeni kullanılmaya başlayan hafif olması nedeniylede tercih edilen bel çuvalına toplanır.Bu çuval veya sepet doldukça ya Şeleklere yada büyük çuvallara doldurulur.Şelek kova biçimine benzeyen,biraz derin,ince tahtalardan örülmüş bir fındık taşıma aletidir.Fındıklar toplanır,öğle arasında bahçenin düz bir yerine sofra kurulu ve yemekler yenilir.Daha sonra öğlen namazları yine bahçenin düz bir yerinde eda edildikten sonra fındık toplanmaya devam edilir.Aslında fındığın toplanmasının her bir yönünün kendine göre zorlukları varsa da asıl zorluk akşam eve dönme zamanındadır.Toplanan fındıklar dolduruldukları çuvallar aracılığıyla iplere bağlanır.Buda sırta askı yapılarak bayır yukarı yola doğru çıkılmaya başlanır.Şelek için böyle bir şeye gerek yoktur.Çünkü şeleğin kendinden tahtaların arasına geçirilmiş askılığı vardır.Zorlu bir yolculuktan sonra fındık harman yerine serilir.Kimi kişilerde bahçe bitene kadar toplanan fındıkları bahçelerde bırakırlar.Çalınma riski olsa da genelde Kul hakkını bilen köylüler buna güvenir.Çalınma çok nadirdir.Tüm bahçeler bu zorluklarla teker teker bitirilir.Fındık harmanda gün geçtikçe kızarır.Talaşları iyice kuruduktan sonra sıra fındığı talaştan ayıran patos'a gelmiştir.Tabi fındığın altının ve üstünün harmanda tamamen kuruması için harman güneşli günlerde tırmık ile sürekli alt düz edilerek karıştırılır.Talaşı kuruyan fındık patos'ta ayırıldıktan sonra tekrar harmana serilir ve yine her yerinin kuruması için Gelberi denilen bir alet ile karıştırılır.Bu kurutma işlemi bir kaç gün devam eder.Daha sonra patos'un ayıramadığı talaşlar ayıklanır ve fındık Boş Savurma Makinesi denilen bir alet ile boşundan ayrılır.Bu alet insan gücü ile çalışır.Üstünde fındıkları boşaltmak için bir ağzı,önünde ve arkasında bir taraftan doluyu bir taraftan boşu atan ağızları ve yanında da pervaneyi çevirmeyi sağlayan kolu vardır.Fındık üstten boşaltılırken kolu birisi sürekli çevirir.Pervane döner ve öylesine ayarlanmış olan pervane rüzgarı fındığın boş ve çürüğünü bir tarafa,dolusunu bir tarafa atar.Fındıkta bütün bu işlemler bittikten sonra fındık ya çarşıdaki fındık alıcılarına satılır yada Fisko Birliğe satılmak üzere bekletilir.

Eskiden bu Patos denilen alet olmadığından veya yaygın olmadığından imece denilen usul uygulanırmış.Bu usul de her akşam bir aile başka bir aileye giderek onun fındığını talaşlarından ayıklarlarmış.Aslında bu usulü özleyen çok sayıda insanımız var.Çünkü o zamanlar fındıklar soyulurken çaylar demlenir,koyu bir sohbetle insanlar soydukları fındıktan sıkıntı değil neşe duyarlarmış.Böylece hem akrabalık,komşuluk ilişkileri güçlenirmiş hemde insanlar birbirlerine gerçek saygı ve sevgi bağı ile bağlanırlarmış.O zamanlar televizyonda olmadığından insanların muhabbetleri ölmez herkes birbirinin fikirlerinden birşeyler kaparlarmış.


 

Makale: Oğuzhan KILIÇARSLAN
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.06
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide